Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt- Bp.zsolnay Márkapont, Budapest

frissítve 2020.04.10.

Leírás

A gyáralapítás kezdeményezője 1852. június 2-án kelt, Pécs szabad királyi város tanácsának írott első kérvényével, Zsolnay Miklós (-) kereskedő volt, aki 1854-ben a hazai ipar fejlesztéséért lelkesülő fiának, Ignácnak szánta, adta át az épületeket díszítő terracotta elemeket és háztartási edényeket készítő kis kőedény manufaktúrát. Zsolnay Vilmos (1828-1900) - akit kortársai a "legnagyobb magyar fazekas"-ként tiszteltek -, bátyja, Zsolnay Ignác kis kőedény manufaktúrájából az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb finomkerámia-ipari gyárkomplexumát fejlesztette ki a 19.
század utolsó harmadában, az általános gazdasági fellendülés, társadalmi átalakulás kedvező időszakában. Sokoldalúan kreatív, gyakorlatias és művészi hajlammal megáldott, igényes személyiség volt.
Kereskedőként indult pályáján, csupán élete delétől szentelte minden energiáját gyára személyes irányítására.


Cégleírás
MÁRKA ÉS EGYEDISÉG Eosin Az eosint 1890-es években fejlesztette ki Zsolnay Vilmos - Petrik Lajos, a budapesti Ipariskola igazgatójának és Wartha Vince, a Műegyetem professzorának a segítségével. Elnevezése a görög "eos" (hajnalpír) szóból ered, utalva az első előállított színárnyalat halványpiros játékára. A számos eosin szín mellett több kivitelezési eljárást is kifejlesztettek a Zsolnay gyárban, például kézzel festett, maratott, márványozott eosinok.
1893-tól gyártja a cég az eosint; ezt a sokszínű, irizáló redukciós mázat, előállításának titkát szigorúan őrizve. Kisebb és nagyobb méretű dísztárgyak, épületdíszítő elemek egyaránt készülnek az anyagból.
A századforduló környékén, a szecesszió szellemében kibontakozott új forma- és díszítésmóddal ötvöződött eosin technika gyönyörűbbnél gyönyörűbb darabok megalkotásában teljesedett ki olyan világhírű művészek által, mint Apáti Abt Sándor, Mack Lajos, Nikelszky Géza, Rippl Rónay József.
Kulcsszavak:
Porcelán termékek
Termékek
Váza, kaspó, Bonbonier, Dísztárgy, porcelánfigurák
Szolgáltatások
porcelán termékek forgalmazása, porcelán termékek gyártása
Fizetési lehetőségek
  • Készpénz
    Készpénz
Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt- Bp.zsolnay Márkapont a következő kategóriákban szerepel:

Vélemény

Legyen Ön az első, aki elmondja véleményét az alábbi cégről: Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt- Bp.zsolnay Márkapont

Ossza meg tapasztalatait másokkal is!

Vásároljon Prémium Tagságot
Facebook